BMW Garage BMW Meets Register Search Today's Posts Mark Forums Read
BMW 5-Series (G30) Forum 2017+ BMW 5 Series (G30) General Discussions Grinding noise on startup

Post Reply
 
Thread Tools Search this Thread
      04-14-2019, 09:14 PM   #23
Bill530e
New Member
Bill530e's Avatar
12
Rep
21
Posts

Drives: 2018 530e
Join Date: Sep 2018
Location: Los Angeles, CA

iTrader: (0)

Quote:
Originally Posted by PunjabiM3 View Post
Hey checking in to see if they sorted out the issue you were having? Mine has been doing this since day one; it even happened I believe while the car was in the delivery room when we were taking delivery. It basically happens very sporadically, after getting into the car the car makes a grinding noise for about a second or so. Sometimes this happens several times a day, sometimes only a few times per week. But it is always after getting into the car, whether it be locked or unlocked, and happens typically 5-10 seconds after opening the door and always before pushing the start button. I had the dealer look at it and they claimed to have heard the sound and replaced some module, but the problem is still there. Mine is a 2018 540i M-sport.
Hello,

Has anyone on this thread gotten any good resolution on this issue since this was last discussed? This exact same issue as described by PunjabiM3 has started with my car in the last month or so, and it's startling whenever it happens. I can't quite believe it's normal, if it just started happening (my car has about 9,000 miles). If anyone has had a successful resolution, kindly pass along whatever your dealer did as I have an appointment with mine next week.

Thank you all!
Bill530e
Appreciate 0
      04-22-2019, 12:36 PM   #24
instantfob
Car ADD
instantfob's Avatar
United_States
0
Rep
43
Posts

Drives: G30 530e PHEV
Join Date: Oct 2010
Location: Los Angeles

iTrader: (0)

I have a feeling it the brake servo/vacuum pump. Only happens when the car sleeps and I primed the brake pedal before starting. Dealer is having issues replicating the issue.

I'll have to work on getting it on video before bringing into service next time.
__________________
Now: 18 BMW 530e / 18 LR Disco V
Past: 85 Corolla GT-S / 98 MB ML320 / 06 S2000 / 08 EVO X MR / 11 G37S 6MT / 12 MBZ E350 Bluetec / 13 BMW ActiveHybrid5 / 14 MBZ E350 / 14 Smart Electric Drive / 15 BMW i3 BEV / 16 MB GLE350 / 15 Z4 35is / 17 BMW 330e / 18 Jag E-Pace
Appreciate 0
      04-23-2019, 01:30 AM   #25
claykin
Brigadier General
United_States
559
Rep
3,305
Posts

Drives: various BMW
Join Date: Nov 2009
Location: Florida

iTrader: (0)

If you have Auto Hold enabled, try disabling and see if noise goes away.
__________________
2017 540i | 2019 X3 | 2019 540i MSport
Appreciate 0
      07-14-2019, 08:31 PM   #26
Fobara
Registered
0
Rep
3
Posts

Drives: 530i
Join Date: Jul 2019
Location: Delaware

iTrader: (0)

I also have this problem. 2019 530i. Have it in the shop now but as of Friday they could not duplicate it. They have heard it though. Will update with any new findings.
Appreciate 0
      07-14-2019, 09:48 PM   #27
CyberJudas
New Member
CyberJudas's Avatar
6
Rep
20
Posts

Drives: G30 530i
Join Date: Mar 2013
Location: Singapore

iTrader: (0)

Quote:
Originally Posted by HighlandPete View Post
That sounds as if it is some sort of brake servo or ABS module activity.
+1 vote from me about it being something related to a brake servo imo... Seems to be a pre-system check/prime that's performed on power-up (anecdotally more-so if the car's been in a 'deep-sleep' state) - am sure there's a logic as to when this is done, but it's also fairly random (~1 in 20 startups). Had me worried the first couple of times it happened, but i've learnt that it's just one of those quirks.

Happens before you even touch the ignition button and can be quite a startling sound coming from a vehicle that's pretty much in all ways quieter and more refined than the F10.
Appreciate 0
      07-17-2019, 02:43 PM   #28
Fobara
Registered
0
Rep
3
Posts

Drives: 530i
Join Date: Jul 2019
Location: Delaware

iTrader: (0)

Quote:
Originally Posted by Fobara View Post
I also have this problem. 2019 530i. Have it in the shop now but as of Friday they could not duplicate it. They have heard it though. Will update with any new findings.
Shop gave up. Couldn’t reproduce the noise. Of course it happened to me on the way home ��. Gonna have to try and find out when it happens and try to be able to get it to do it on command.
Appreciate 0
      08-03-2019, 12:17 PM   #29
JSTDR1V
Saving Lives Since 2000
JSTDR1V's Avatar
No_Country
372
Rep
3,007
Posts

Drives: 2017 M3 & 2016 X5 35i
Join Date: May 2007
Location: Northeast

iTrader: (5)

Garage List
2017 BMW M3  [0.00]
2016 BMW X5 35i  [5.00]
I have this EXACT issue. Have about 3100 miles, has happened 3-4 times. Caught it once or twice on the dash cam, but the sound quality doesn't do it justice.

It CLEARLY has something to do with the brake, as if you time it right, it almost feels as if the ABS is going off - like a sudden severe priming of the ABS system.

Unfortunately it its truly not reproducible. It has never been associated with any error. It also never happens during driving, so I assume just has something due to the many squeals, priming, pumps that occur when starting up.

The next thing I'm going to do to reproduce is see if priming the brake pedal after the car is off whether that has anything to do with it.

It's weird, loud, and doesn't sound right. But so intermittent how could one call it a 'problem'?

Dealer said the same BS when I sent the video to them... that sounds like the fuel pump priming... Me: no it doesn't...
Appreciate 0
      08-13-2019, 11:51 PM   #30
Muslenutz
Private First Class
27
Rep
160
Posts

Drives: Bmw 540 2018
Join Date: Jul 2019
Location: CT

iTrader: (0)

Quote:
Originally Posted by JSTDR1V View Post
I have this EXACT issue. Have about 3100 miles, has happened 3-4 times. Caught it once or twice on the dash cam, but the sound quality doesn't do it justice.

It CLEARLY has something to do with the brake, as if you time it right, it almost feels as if the ABS is going off - like a sudden severe priming of the ABS system.

Unfortunately it its truly not reproducible. It has never been associated with any error. It also never happens during driving, so I assume just has something due to the many squeals, priming, pumps that occur when starting up.

The next thing I'm going to do to reproduce is see if priming the brake pedal after the car is off whether that has anything to do with it.

It's weird, loud, and doesn't sound right. But so intermittent how could one call it a 'problem'?

Dealer said the same BS when I sent the video to them... that sounds like the fuel pump priming... Me: no it doesn't...
Can you post the video?
Appreciate 0
      09-16-2019, 05:12 AM   #31
PatRS70
New Member
0
Rep
7
Posts

Drives: 2018 BMW 520i
Join Date: Sep 2019
Location: The Netherlands

iTrader: (0)

Hi All.

I have the same issue with my BMW 520i. I also thibk there is a relation with brakes. The garage is doing their utmost nest to replicate and detect the issue. Till now no result. I have send them the link to this forum as it descibes exactly my problem. I managed to get in on video but still no luck.
Anybody found the solition?
Appreciate 0
      09-19-2019, 09:16 AM   #32
modit
Registered
0
Rep
4
Posts

Drives: 2010 C2 997.2 Current Ride
Join Date: Sep 2019
Location: Texas

iTrader: (0)

I had the same issue in a 2015 535i with no cause found and no negative outcomes. This is not a new issue and seems inherent to the design of the car. I quit worrying about it and still heard it from time to time.
Appreciate 0
      09-19-2019, 06:20 PM   #33
stevefoster
Second Lieutenant
United_States
33
Rep
215
Posts

Drives: '16 BMW340i grey/black
Join Date: Aug 2010
Location: Central NJ

iTrader: (1)

I assume you guys are familiar with TSB B120918.
Appreciate 0
      09-19-2019, 09:23 PM   #34
Muslenutz
Private First Class
27
Rep
160
Posts

Drives: Bmw 540 2018
Join Date: Jul 2019
Location: CT

iTrader: (0)

Quote:
Originally Posted by MN View Post
Hi Guys

Second time this has happened in my 540i Xdrive.

So, i start the car and withing a second or so i hear a grinding noise which lasts for about a second and then goes. It doesnt happen on each start up. Only twice in the 3 weeks ive had it.

Definitely cant be anything internal as its too loud. May even be the starter motor? no errors under check control. Was thinking maybe wait a bit longer and take it dealers if it continues as well as anything else that comes up?
Took mine to dealer twice. Showed them this. They said unable to produce the noise, what can you do!

https://static.nhtsa.gov/odi/tsbs/20...45283-9999.pdf
Attached Images
 
Appreciate 1
clee1982646.00

      09-20-2019, 01:22 AM   #35
Mach550
Lieutenant
Mach550's Avatar
United_States
192
Rep
504
Posts

Drives: 2019 M550i
Join Date: Aug 2018
Location: Tampa Bay

iTrader: (0)

Garage List
2019 BMW M550i  [0.00]
I've been getting this randomly, always catches me off guard and surprises me. Cannot put my finger on how to cause it though.
Appreciate 0
      09-20-2019, 03:12 PM   #36
EL Jeffe 5
Major
EL Jeffe 5's Avatar
United_States
530
Rep
1,097
Posts

Drives: CBR1000RR
Join Date: Aug 2015
Location: Iowa

iTrader: (0)

Over cranking of starter
__________________
Appreciate 0
      09-23-2019, 02:56 AM   #37
PatRS70
New Member
0
Rep
7
Posts

Drives: 2018 BMW 520i
Join Date: Sep 2019
Location: The Netherlands

iTrader: (0)

Quote:
Originally Posted by EL Jeffe 5 View Post
Over cranking of starter
No it is not as the grinding noise also appears before the car is started. During the start-up of the car after unlocking and before starting
Appreciate 0
      09-23-2019, 10:04 AM   #38
mobilejo
Major
mobilejo's Avatar
United Kingdom
401
Rep
1,194
Posts

Drives: G06 X6 40i
Join Date: Apr 2012
Location: United Kingdom

iTrader: (0)

Add another to the list - Mine does this maybe every one time in 20+ after getting into the car. Has done since new.

The noise is jarring but it doesn't worry me at all. If it did it when the engine was running I might be concerned, but it only happens when the electronics are coming to life when I get in, and it just sounds like one of the electronic systems priming itself.

Aside from the fact it occurs randomly, its actual behaviour when it does occur is consistent over the last 2 years and the car works flawlessly.
Appreciate 0
      09-23-2019, 10:46 AM   #39
PatRS70
New Member
0
Rep
7
Posts

Drives: 2018 BMW 520i
Join Date: Sep 2019
Location: The Netherlands

iTrader: (0)

Quote:
Originally Posted by mobilejo View Post
Add another to the list - Mine does this maybe every one time in 20+ after getting into the car. Has done since new.

The noise is jarring but it doesn't worry me at all. If it did it when the engine was running I might be concerned, but it only happens when the electronics are coming to life when I get in, and it just sounds like one of the electronic systems priming itself.

Aside from the fact it occurs randomly, its actual behaviour when it does occur is consistent over the last 2 years and the car works flawlessly.
Thanks. It should probably not be a serious thing....i hope. But from a car that priced should not happen.

On another thought. Does everybody who has this issue have the electric comfort seats?
Appreciate 0
      09-23-2019, 09:52 PM   #40
Muslenutz
Private First Class
27
Rep
160
Posts

Drives: Bmw 540 2018
Join Date: Jul 2019
Location: CT

iTrader: (0)

Quote:
Originally Posted by PatRS70 View Post
Quote:
Originally Posted by mobilejo View Post
Add another to the list - Mine does this maybe every one time in 20+ after getting into the car. Has done since new.

The noise is jarring but it doesn't worry me at all. If it did it when the engine was running I might be concerned, but it only happens when the electronics are coming to life when I get in, and it just sounds like one of the electronic systems priming itself.

Aside from the fact it occurs randomly, its actual behaviour when it does occur is consistent over the last 2 years and the car works flawlessly.
Thanks. It should probably not be a serious thing....i hope. But from a car that priced should not happen.

On another thought. Does everybody who has this issue have the electric comfort seats?
Yup. Comfort seats
Appreciate 0
      09-25-2019, 03:37 PM   #41
JSTDR1V
Saving Lives Since 2000
JSTDR1V's Avatar
No_Country
372
Rep
3,007
Posts

Drives: 2017 M3 & 2016 X5 35i
Join Date: May 2007
Location: Northeast

iTrader: (5)

Garage List
2017 BMW M3  [0.00]
2016 BMW X5 35i  [5.00]
Quote:
Originally Posted by Muslenutz View Post
Yup. Comfort seats
Same
Appreciate 0
      11-06-2019, 04:07 AM   #42
PatRS70
New Member
0
Rep
7
Posts

Drives: 2018 BMW 520i
Join Date: Sep 2019
Location: The Netherlands

iTrader: (0)

Hi all,

My electric comfort seat has now been disabled for over 7 weeks and the grinding has not occurred since.

I am suspecting the electric seats.
What is your thought?
Appreciate 0
      11-06-2019, 04:19 AM   #43
mobilejo
Major
mobilejo's Avatar
United Kingdom
401
Rep
1,194
Posts

Drives: G06 X6 40i
Join Date: Apr 2012
Location: United Kingdom

iTrader: (0)

Quote:
Originally Posted by PatRS70 View Post
Hi all,

My electric comfort seat has now been disabled for over 7 weeks and the grinding has not occurred since.

I am suspecting the electric seats.
What is your thought?
My 'grinding', and that of others' from what I am reading, is 100% coming from somewhere forward of the dashboard - engine bay or something just forward of the bulkhead.

Its definitely not my seats or something 'inside' the cabin.
Appreciate 0
      11-06-2019, 07:40 AM   #44
PatRS70
New Member
0
Rep
7
Posts

Drives: 2018 BMW 520i
Join Date: Sep 2019
Location: The Netherlands

iTrader: (0)

Quote:
Originally Posted by mobilejo View Post
My 'grinding', and that of others' from what I am reading, is 100% coming from somewhere forward of the dashboard - engine bay or something just forward of the bulkhead.

Its definitely not my seats or something 'inside' the cabin.
I had similar idea as you had and same description.
Funny how sound may move trough the car.

Will ask my garage to investigate the seat a little further
Appreciate 0
Post Reply

Bookmarks

Thread Tools Search this Thread
Search this Thread:

Advanced Search

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off



All times are GMT -5. The time now is 11:59 PM.




5post
Powered by vBulletin® Version 3.8.11
Copyright ©2000 - 2020, vBulletin Solutions Inc.
1Addicts.com, BIMMERPOST.com, E90Post.com, F30Post.com, M3Post.com, ZPost.com, 5Post.com, 6Post.com, 7Post.com, XBimmers.com logo and trademark are properties of BIMMERPOST