BMW Garage BMW Meets Register Search Today's Posts Mark Forums Read
BMW 5-Series (G30) Forum iDrive, Audio, Bluetooth, Phone, Cameras, Electronics + Coding Carplay issues with sound cutting out

Post Reply
 
Thread Tools Search this Thread
      09-25-2018, 12:59 PM   #1
richiemail
Enlisted Member
4
Rep
31
Posts

Drives: 520d Luxury F11
Join Date: Jun 2012
Location: Stokenchurch, UK

iTrader: (0)

Carplay issues with sound cutting out

Not sure if anyone else has had this issue, googling hasn't turned anything useful up.

If I use Carplay with my iPhone 8 (always Spotify) music starts fairly promptly after ignition (20-30 seconds), but I get really bad audio drops most of the time, sound drops for 2-5 seconds but the elapsed track time on the carplay screen keeps moving. I did think this was Spotify streaming at first, but even downloaded music has this issue. The problem seems to be between the head unit and the phone.

As a result I switched back to the iDrive/Apps approach of phone integration. However, using this approach Spotify can take well over a minute to pickup (never get audio drops once it's going I should add), and probably 2/5 times it doesn't connect at all. If I try to select it in the media menu I get a spinning wheel indicator next to Spotify indefinitely (until I go back to CarPlay. Where I stay until a bad period of audio drop outs, when I go back to iDrive).

Round and round it goes. My iPhone is an 8, so not old. Car was registered in Jan 2018. Just trying to understand if the wireless audio performance is bad for a lot of people, or my experience is particularly bad, and warranting a dealer visit.

Thanks for your input!
Appreciate 0
      09-25-2018, 01:35 PM   #2
Theophilus
New Member
0
Rep
6
Posts

Drives: 2018 BMW 540i
Join Date: Sep 2018
Location: USA

iTrader: (0)

Given the fact that CarPlay is wireless, I would begin looking at the network settings of your iPhone 8. If everything looks okay, perhaps using the Reset Network option will clear things up (it will also clear any saved Wifi passwords.) Finally, maybe unpairing and repairing CarPlay with your phone might clear the problem.
Appreciate 0
      09-25-2018, 03:56 PM   #3
richiemail
Enlisted Member
4
Rep
31
Posts

Drives: 520d Luxury F11
Join Date: Jun 2012
Location: Stokenchurch, UK

iTrader: (0)

Thanks Theo,

I had the same thought, and I've been through those steps without improvement. I'm wondering if I have a damaged or shifted WiFi antenna if my case seems isolated...
Appreciate 0
      09-27-2018, 12:30 AM   #4
BHK
Enlisted Member
Canada
11
Rep
33
Posts

Drives: 2018 bluestone M550i
Join Date: Jul 2015
Location: Alberta

iTrader: (0)

Iíve been using Spotify thorough CarPlay for the past year in my G30 with no dropouts. Hope it doesnít start now!
Appreciate 0
      04-19-2019, 02:37 PM   #5
Ebanksd
New Member
2
Rep
7
Posts

Drives: Audi A4
Join Date: Feb 2019
Location: Brentwood, Essex

iTrader: (0)

Hi Richiemail,

Did you ever get this sorted?

I picked up a G30 a couple of weeks ago and am loving it so far! Decided to go for the 530d, lots of mileage....

However I'm also having issues with CarPlay stuttering occasionally switching between different menus but most annoyingly the audio cutting out for a couple of a seconds at a time. The music track or podcast (downloaded to iPhone) continues to play on the iPhone but then cuts back in having moved along a couple of seconds.

It's as though the WiFi cannot handle the bandwidth. In my last car - an Audi A4 it worked fine using a cable connection with no lag, stuttering or cutting out ever.

It happens when on the sliding tray in the centre console, in the armrest or in my pocket. It does seem to happen a little more when charging but the device is not hot to the touch so I'm a bit at a loss to what's happening.

Otherwise the interface is better implemented than on the Audi with more shortcuts direct to the phone menu, hanging up with the phone icon on the wheel actually works and you can also cut to now playing, all via they numbered shortcuts. Even dialling programmed phone numbers work using the shortcut buttons!

Thanks in advance for any help!
Appreciate 0
      04-21-2019, 02:27 PM   #6
richiemail
Enlisted Member
4
Rep
31
Posts

Drives: 520d Luxury F11
Join Date: Jun 2012
Location: Stokenchurch, UK

iTrader: (0)

I did resolve this, in a roundabout way. All the issues I saw were with the iPhone 8 I had when I got the car. I switched to an iPhone XS in December, and the issue never reoccurred. Suggests the issue related to the phone rather than the car in my case at least.
Appreciate 0
      04-22-2019, 01:46 PM   #7
Ebanksd
New Member
2
Rep
7
Posts

Drives: Audi A4
Join Date: Feb 2019
Location: Brentwood, Essex

iTrader: (0)

Thanks Richiemail, I reset the iPhone yesterday and on the next 30 minute journey it had no cutting out at all. Will check again tomorrow but fingers crossed it's resolved.
The soft reset process is different than in previous iphones. You now have to press volume up the volume down, then hold the power button for 10 seconds til it reboots...
Appreciate 0
      07-02-2019, 02:34 PM   #8
kopkings19
Registered
0
Rep
1
Posts

Drives: BMW 420d
Join Date: Jul 2019
Location: UK

iTrader: (0)

Hi guys - Iím having this same issue in my 420d. Itís driving me nuts. Did anyone find a better solution than replacing the phone?
Appreciate 0
      07-02-2019, 04:31 PM   #9
CLABRO
THUNDER UP!
CLABRO's Avatar
United_States
252
Rep
294
Posts

Drives: BMW M Sport G30
Join Date: Apr 2017
Location: Tulsa, Oklahoma

iTrader: (1)

Garage List
Quote:
Originally Posted by kopkings19 View Post
Hi guys - Iím having this same issue in my 420d. Itís driving me nuts. Did anyone find a better solution than replacing the phone?
Make sure your media software in your car is up to date.

Put in your vin and it will tell you if there's an update available. If so, I'd suggest updating as it won't hurt and it possibly may even fix the issue. It's a lot cheaper than getting a new phone

https://www.bmw.com/en/footer/software-updates.html
__________________

G30 l Alpine White l M Sport Package l Executive Tier l Icon Adaptive Full LED Headlights l Mocha Nappa Leather l Multi-Contour Seats l Drivers Assistance Package l Drivers Assistance Plus Package l Dynamic Handling Package l Parking Assistance Package l Bowers & Wilkins Diamond Surround Sound System l M Sport Brakes l Apple Carplay
Appreciate 0
      08-14-2019, 02:32 PM   #10
Damo Engelbrecht
Registered
0
Rep
2
Posts

Drives: BMW 530e 2017 G30
Join Date: Aug 2019
Location: Ireland

iTrader: (0)

CarPlay Audio out of Sync

Hi there, I wonder if anyone can assist or point me to the correct forum?

I am having audio latency issues when playing YouTube videos or any videos for that matter through CarPlay. Video plays on iPhone and audio through CarPlay however it is out of sync by a good few seconds. I think it has to do with the fact that the CarPlay connects wirelessly?

Can I change from wireless CarPlay to the lighting cable through USB as this might resolve the lag. Or is there a app or tweak anyone is aware of that can adjust the frame rate in YouTube or adjust the audio timing?

Have anyone heard of this before? If so, any suggestions?

Thanks Damo
Appreciate 0
      08-14-2019, 05:32 PM   #11
ADS-UK
Captain
ADS-UK's Avatar
United Kingdom
457
Rep
988
Posts

Drives: G30 - 530d M Sport
Join Date: Feb 2014
Location: Edinburgh, Scotland

iTrader: (0)

Garage List
Quote:
Originally Posted by Damo Engelbrecht View Post
Hi there, I wonder if anyone can assist or point me to the correct forum?

I am having audio latency issues when playing YouTube videos or any videos for that matter through CarPlay. Video plays on iPhone and audio through CarPlay however it is out of sync by a good few seconds. I think it has to do with the fact that the CarPlay connects wirelessly?

Can I change from wireless CarPlay to the lighting cable through USB as this might resolve the lag. Or is there a app or tweak anyone is aware of that can adjust the frame rate in YouTube or adjust the audio timing?

Have anyone heard of this before? If so, any suggestions?

Thanks Damo
You can't connect to CarPlay via the lightning cable as it's implemented wirelessly.
Appreciate 1
      01-06-2020, 12:15 PM   #12
Ebanksd
New Member
2
Rep
7
Posts

Drives: Audi A4
Join Date: Feb 2019
Location: Brentwood, Essex

iTrader: (0)

Quote:
Originally Posted by Ebanksd View Post
Thanks Richiemail, I reset the iPhone yesterday and on the next 30 minute journey it had no cutting out at all. Will check again tomorrow but fingers crossed it's resolved.
The soft reset process is different than in previous iphones. You now have to press volume up the volume down, then hold the power button for 10 seconds til it reboots...
Confirmed - the stuttering has now been fixed after moving from an iPhone 8 Plus to an 11 pro max. Either itís a fault with some or all iPhone 8ís when using CarPlay wirelessly. No issues when cabled to my old Audi
Appreciate 0
      01-20-2020, 11:26 PM   #13
Aalfie88
Registered
0
Rep
2
Posts

Drives: 2018 530e, 2011 X5 35d
Join Date: Jan 2020
Location: San Mateo, CA

iTrader: (0)

Have a iPhone XS and an iPhone 11pro max. Doesn’t happen often, but i do run into issues on both phones where it doesn’t connect automatically. Once every so often, I have run into streaming issues on both of those phones for Apple Music and Spotify. The way it was resolved on these phone was to reboot the phone. Couldn’t pin point if it was a phone issue or car, but I see it just as often on an XS and a Pro max.
Appreciate 0
      01-28-2020, 03:59 AM   #14
beanbaguk
Captain
beanbaguk's Avatar
Spain
280
Rep
895
Posts

Drives: BMW G30 520d M-Sport
Join Date: Feb 2015
Location: Costa del Sol

iTrader: (0)

I have this issue on mine too, and the solution is a hard reset of the iPhone. Not a standard shutdown.

It fixes the problem instantly, but it has come back again every once in a while which is frustrating.
__________________
Current car: 2017 BMW G30 520d M-Sport, BMW F46 218d Grand Tourer
Previous cars: 1989 BMW E30 316i, 1998 BMW E36 323i Coupe M Sport, 2009 BMW E87 116d, 2013 BMW F31 320d M-Sport
Appreciate 0
      01-31-2020, 01:22 PM   #15
EricOV
New Member
Netherlands
3
Rep
6
Posts

Drives: Rhodonite Silver G30
Join Date: Mar 2014
Location: Westland, NL

iTrader: (0)

Noticed a stuttering Spotify via Carplay too, first thought my watch interfered, noticed it's not stuttering when the phone is unlocked, so next try is enabling all Carplay apps with Background Refresh, until now no stuttering, let's wait and see if it stays away.

Apologies,
Eric

- This parts turns out to be untrue -
only when I wear my non-Apple smartwatch. Once I disconnect that watch from the 11 Pro, the stuttering is gone. Maybe the phone interferes via the media controls on the watch. Haven't been able to solve it other then not wearing that watch.
- end of text -
Appreciate 0
      02-17-2020, 01:50 AM   #16
antah
Private First Class
Czech_Republic
16
Rep
120
Posts

Drives: G31 530xD
Join Date: Apr 2011
Location: CZ, Europe

iTrader: (1)

I use iPhone XR and has the same issue. The only way I found to fix it is to place the phone into the door pocket where BMW Wifi antenna is. It always helps, but... you can't charge it that way. I was evening thinking of adding USB port into the door trim... looks like getting new iPhone later this year would be a better fix
__________________
Honda Accord -> Subaru STi -> E93 -> F30 + F15 -> F30 -> F31 LCI -> G31
Appreciate 0
Post Reply

Bookmarks

Thread Tools Search this Thread
Search this Thread:

Advanced Search

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off



All times are GMT -5. The time now is 04:10 PM.




5post
Powered by vBulletin® Version 3.8.11
Copyright ©2000 - 2020, vBulletin Solutions Inc.
1Addicts.com, BIMMERPOST.com, E90Post.com, F30Post.com, M3Post.com, ZPost.com, 5Post.com, 6Post.com, 7Post.com, XBimmers.com logo and trademark are properties of BIMMERPOST