BMW Garage BMW Meets Register Search Today's Posts Mark Forums Read
BMW 5-Series (G30) Forum Engine, Exhaust, Drivetrain, Tuning Modifications Engine Fan Malfunction

Post Reply
 
Thread Tools Search this Thread
      01-26-2020, 06:53 PM   #1
VirtualGuitars
Major
VirtualGuitars's Avatar
United_States
685
Rep
1,172
Posts

Drives: 2019 BMW M550i xDrive Sedan
Join Date: Jan 2019
Location: Houston, TX

iTrader: (0)

Garage List
Engine Fan Malfunction

I got this message today on my '19 M550i today. The check engine light came on right after engine start and then I got this message in iDrive about 5-10 minutes into my drive. It kept reappearing about every 5 minutes until I reached my destination (45 miles). When I was heading back home (after about an hour with the vehicle off) the message only came on once on the 45 mile trip back home. The fan was definitely on after I got back home like it normally does. The shutters have been closed all day. Has anyone else experienced this before? I only have about 6,000 miles on her. Thank you.
Attached Images
 
__________________
2019 BMW M550i xDrive Sedan | 2018 BMW 230i Coupe | 2017 X6 BMW xDrive35i | 2011 BMW S1000RR (BMW Motorrad) | 2008 BMW 528i Sedan
Appreciate 0
      01-26-2020, 08:34 PM   #2
claykin
Brigadier General
United_States
559
Rep
3,305
Posts

Drives: various BMW
Join Date: Nov 2009
Location: Florida

iTrader: (0)

Quote:
Originally Posted by VirtualGuitars View Post
I got this message today on my '19 M550i today. The check engine light came on right after engine start and then I got this message in iDrive about 5-10 minutes into my drive. It kept reappearing about every 5 minutes until I reached my destination (45 miles). When I was heading back home (after about an hour with the vehicle off) the message only came on once on the 45 mile trip back home. The fan was definitely on after I got back home like it normally does. The shutters have been closed all day. Has anyone else experienced this before? I only have about 6,000 miles on her. Thank you.
Sorry to hear.

Check inside the grills and under hood and make sure nothing foreign got in there.

Given the warnings I've been hearing about the current (November) iStep versions, I suppose it could be a software bug. Hopefully not.

Or it could be a bad fan or fan relay. The fans in these cars are variable speed and have an rpm counter. Maybe the electronics they're using to vary the speed have gone bad. The 2012-2014 F30 with the N55 had similar issues until the fan oem fixed the fan electronics. On the F30's when this fan message showed, the car commonly went into limp mode. So annoying when that happened!

But haven't heard of this issue being common on the G30. Take it in and let them sort it.
__________________
2017 540i | 2019 X3 | 2019 540i MSport
Appreciate 0
      01-26-2020, 08:43 PM   #3
VirtualGuitars
Major
VirtualGuitars's Avatar
United_States
685
Rep
1,172
Posts

Drives: 2019 BMW M550i xDrive Sedan
Join Date: Jan 2019
Location: Houston, TX

iTrader: (0)

Garage List
Quote:
Originally Posted by claykin View Post
Quote:
Originally Posted by VirtualGuitars View Post
I got this message today on my '19 M550i today. The check engine light came on right after engine start and then I got this message in iDrive about 5-10 minutes into my drive. It kept reappearing about every 5 minutes until I reached my destination (45 miles). When I was heading back home (after about an hour with the vehicle off) the message only came on once on the 45 mile trip back home. The fan was definitely on after I got back home like it normally does. The shutters have been closed all day. Has anyone else experienced this before? I only have about 6,000 miles on her. Thank you.
Sorry to hear.

Check inside the grills and under hood and make sure nothing foreign got in there.

Given the warnings I've been hearing about the current (November) iStep versions, I suppose it could be a software bug. Hopefully not.

Or it could be a bad fan or fan relay. The fans in these cars are variable speed and have an rpm counter. Maybe the electronics they're using to vary the speed have gone bad. The 2012-2014 F30 with the N55 had similar issues until the fan oem fixed the fan electronics. On the F30's when this fan message showed, the car commonly went into limp mode. So annoying when that happened!

But haven't heard of this issue being common on the G30. Take it in and let them sort it.
My car was upgraded to EVO-S in December and I've had no issues. In fact, this is the first error message I've received. I did just get it back from the body shop. Some girl backed into me while I was parked and I had to have the bumper cover replaced, but that should have nothing to do with it. It wasn't really an impact - just a few scratches. I'm taking it in tomorrow. Thanks for your response.
__________________
2019 BMW M550i xDrive Sedan | 2018 BMW 230i Coupe | 2017 X6 BMW xDrive35i | 2011 BMW S1000RR (BMW Motorrad) | 2008 BMW 528i Sedan
Appreciate 0
      01-27-2020, 07:42 AM   #4
claykin
Brigadier General
United_States
559
Rep
3,305
Posts

Drives: various BMW
Join Date: Nov 2009
Location: Florida

iTrader: (0)

Quote:
Originally Posted by VirtualGuitars View Post
Quote:
Originally Posted by claykin View Post
Quote:
Originally Posted by VirtualGuitars View Post
I got this message today on my '19 M550i today. The check engine light came on right after engine start and then I got this message in iDrive about 5-10 minutes into my drive. It kept reappearing about every 5 minutes until I reached my destination (45 miles). When I was heading back home (after about an hour with the vehicle off) the message only came on once on the 45 mile trip back home. The fan was definitely on after I got back home like it normally does. The shutters have been closed all day. Has anyone else experienced this before? I only have about 6,000 miles on her. Thank you.
Sorry to hear.

Check inside the grills and under hood and make sure nothing foreign got in there.

Given the warnings I've been hearing about the current (November) iStep versions, I suppose it could be a software bug. Hopefully not.

Or it could be a bad fan or fan relay. The fans in these cars are variable speed and have an rpm counter. Maybe the electronics they're using to vary the speed have gone bad. The 2012-2014 F30 with the N55 had similar issues until the fan oem fixed the fan electronics. On the F30's when this fan message showed, the car commonly went into limp mode. So annoying when that happened!

But haven't heard of this issue being common on the G30. Take it in and let them sort it.
My car was upgraded to EVO-S in December and I've had no issues. In fact, this is the first error message I've received. I did just get it back from the body shop. Some girl backed into me while I was parked and I had to have the bumper cover replaced, but that should have nothing to do with it. It wasn't really an impact - just a few scratches. I'm taking it in tomorrow. Thanks for your response.
Ah ha Body shop. I smell a clue. Not the accident, the workmanship. Lol.
__________________
2017 540i | 2019 X3 | 2019 540i MSport
Appreciate 1
      01-27-2020, 12:16 PM   #5
VirtualGuitars
Major
VirtualGuitars's Avatar
United_States
685
Rep
1,172
Posts

Drives: 2019 BMW M550i xDrive Sedan
Join Date: Jan 2019
Location: Houston, TX

iTrader: (0)

Garage List
Quote:
Originally Posted by claykin View Post
Quote:
Originally Posted by VirtualGuitars View Post
Quote:
Originally Posted by claykin View Post
Quote:
Originally Posted by VirtualGuitars View Post
I got this message today on my '19 M550i today. The check engine light came on right after engine start and then I got this message in iDrive about 5-10 minutes into my drive. It kept reappearing about every 5 minutes until I reached my destination (45 miles). When I was heading back home (after about an hour with the vehicle off) the message only came on once on the 45 mile trip back home. The fan was definitely on after I got back home like it normally does. The shutters have been closed all day. Has anyone else experienced this before? I only have about 6,000 miles on her. Thank you.
Sorry to hear.

Check inside the grills and under hood and make sure nothing foreign got in there.

Given the warnings I've been hearing about the current (November) iStep versions, I suppose it could be a software bug. Hopefully not.

Or it could be a bad fan or fan relay. The fans in these cars are variable speed and have an rpm counter. Maybe the electronics they're using to vary the speed have gone bad. The 2012-2014 F30 with the N55 had similar issues until the fan oem fixed the fan electronics. On the F30's when this fan message showed, the car commonly went into limp mode. So annoying when that happened!

But haven't heard of this issue being common on the G30. Take it in and let them sort it.
My car was upgraded to EVO-S in December and I've had no issues. In fact, this is the first error message I've received. I did just get it back from the body shop. Some girl backed into me while I was parked and I had to have the bumper cover replaced, but that should have nothing to do with it. It wasn't really an impact - just a few scratches. I'm taking it in tomorrow. Thanks for your response.
Ah ha Body shop. I smell a clue. Not the accident, the workmanship. Lol.
Do you think it's possibly the active shutters being stuck in the closed postion? I assume there is a specific error message for that, but I just thought I would ask since the shutters seem to have been closed the entire time I received these errors.
__________________
2019 BMW M550i xDrive Sedan | 2018 BMW 230i Coupe | 2017 X6 BMW xDrive35i | 2011 BMW S1000RR (BMW Motorrad) | 2008 BMW 528i Sedan
Appreciate 0
      01-27-2020, 12:44 PM   #6
claykin
Brigadier General
United_States
559
Rep
3,305
Posts

Drives: various BMW
Join Date: Nov 2009
Location: Florida

iTrader: (0)

Quote:
Originally Posted by VirtualGuitars View Post
Quote:
Originally Posted by claykin View Post
Quote:
Originally Posted by VirtualGuitars View Post
Quote:
Originally Posted by claykin View Post
Quote:
Originally Posted by VirtualGuitars View Post
I got this message today on my '19 M550i today. The check engine light came on right after engine start and then I got this message in iDrive about 5-10 minutes into my drive. It kept reappearing about every 5 minutes until I reached my destination (45 miles). When I was heading back home (after about an hour with the vehicle off) the message only came on once on the 45 mile trip back home. The fan was definitely on after I got back home like it normally does. The shutters have been closed all day. Has anyone else experienced this before? I only have about 6,000 miles on her. Thank you.
Sorry to hear.

Check inside the grills and under hood and make sure nothing foreign got in there.

Given the warnings I've been hearing about the current (November) iStep versions, I suppose it could be a software bug. Hopefully not.

Or it could be a bad fan or fan relay. The fans in these cars are variable speed and have an rpm counter. Maybe the electronics they're using to vary the speed have gone bad. The 2012-2014 F30 with the N55 had similar issues until the fan oem fixed the fan electronics. On the F30's when this fan message showed, the car commonly went into limp mode. So annoying when that happened!

But haven't heard of this issue being common on the G30. Take it in and let them sort it.
My car was upgraded to EVO-S in December and I've had no issues. In fact, this is the first error message I've received. I did just get it back from the body shop. Some girl backed into me while I was parked and I had to have the bumper cover replaced, but that should have nothing to do with it. It wasn't really an impact - just a few scratches. I'm taking it in tomorrow. Thanks for your response.
Ah ha Body shop. I smell a clue. Not the accident, the workmanship. Lol.
Do you think it's possibly the active shutters being stuck in the closed postion? I assume there is a specific error message for that, but I just thought I would ask since the shutters seem to have been closed the entire time I received these errors.
Don't know. Given the body shop r&r the front bumper, anything is possible. There's electrical connections behind the bumper and maybe they pinched one or as you mentioned could be the active shutters aren't responding properly.
__________________
2017 540i | 2019 X3 | 2019 540i MSport
Appreciate 1
      01-27-2020, 08:42 PM   #7
VirtualGuitars
Major
VirtualGuitars's Avatar
United_States
685
Rep
1,172
Posts

Drives: 2019 BMW M550i xDrive Sedan
Join Date: Jan 2019
Location: Houston, TX

iTrader: (0)

Garage List
Quote:
Originally Posted by claykin View Post
Quote:
Originally Posted by VirtualGuitars View Post
Quote:
Originally Posted by claykin View Post
Quote:
Originally Posted by VirtualGuitars View Post
Quote:
Originally Posted by claykin View Post
Quote:
Originally Posted by VirtualGuitars View Post
I got this message today on my '19 M550i today. The check engine light came on right after engine start and then I got this message in iDrive about 5-10 minutes into my drive. It kept reappearing about every 5 minutes until I reached my destination (45 miles). When I was heading back home (after about an hour with the vehicle off) the message only came on once on the 45 mile trip back home. The fan was definitely on after I got back home like it normally does. The shutters have been closed all day. Has anyone else experienced this before? I only have about 6,000 miles on her. Thank you.
Sorry to hear.

Check inside the grills and under hood and make sure nothing foreign got in there.

Given the warnings I've been hearing about the current (November) iStep versions, I suppose it could be a software bug. Hopefully not.

Or it could be a bad fan or fan relay. The fans in these cars are variable speed and have an rpm counter. Maybe the electronics they're using to vary the speed have gone bad. The 2012-2014 F30 with the N55 had similar issues until the fan oem fixed the fan electronics. On the F30's when this fan message showed, the car commonly went into limp mode. So annoying when that happened!

But haven't heard of this issue being common on the G30. Take it in and let them sort it.
My car was upgraded to EVO-S in December and I've had no issues. In fact, this is the first error message I've received. I did just get it back from the body shop. Some girl backed into me while I was parked and I had to have the bumper cover replaced, but that should have nothing to do with it. It wasn't really an impact - just a few scratches. I'm taking it in tomorrow. Thanks for your response.
Ah ha Body shop. I smell a clue. Not the accident, the workmanship. Lol.
Do you think it's possibly the active shutters being stuck in the closed postion? I assume there is a specific error message for that, but I just thought I would ask since the shutters seem to have been closed the entire time I received these errors.
Don't know. Given the body shop r&r the front bumper, anything is possible. There's electrical connections behind the bumper and maybe they pinched one or as you mentioned could be the active shutters aren't responding properly.
It's not the shutters as they were open today. I'm swinging by the body shop tomorrow and they're going to take a look right then and there. Hopefully it's something simple as everything seem to be working fine.
__________________
2019 BMW M550i xDrive Sedan | 2018 BMW 230i Coupe | 2017 X6 BMW xDrive35i | 2011 BMW S1000RR (BMW Motorrad) | 2008 BMW 528i Sedan
Appreciate 0
      01-27-2020, 09:28 PM   #8
claykin
Brigadier General
United_States
559
Rep
3,305
Posts

Drives: various BMW
Join Date: Nov 2009
Location: Florida

iTrader: (0)

Quote:
Originally Posted by VirtualGuitars View Post
Quote:
Originally Posted by claykin View Post
Quote:
Originally Posted by VirtualGuitars View Post
Quote:
Originally Posted by claykin View Post
Quote:
Originally Posted by VirtualGuitars View Post
Quote:
Originally Posted by claykin View Post
Quote:
Originally Posted by VirtualGuitars View Post
I got this message today on my '19 M550i today. The check engine light came on right after engine start and then I got this message in iDrive about 5-10 minutes into my drive. It kept reappearing about every 5 minutes until I reached my destination (45 miles). When I was heading back home (after about an hour with the vehicle off) the message only came on once on the 45 mile trip back home. The fan was definitely on after I got back home like it normally does. The shutters have been closed all day. Has anyone else experienced this before? I only have about 6,000 miles on her. Thank you.
Sorry to hear.

Check inside the grills and under hood and make sure nothing foreign got in there.

Given the warnings I've been hearing about the current (November) iStep versions, I suppose it could be a software bug. Hopefully not.

Or it could be a bad fan or fan relay. The fans in these cars are variable speed and have an rpm counter. Maybe the electronics they're using to vary the speed have gone bad. The 2012-2014 F30 with the N55 had similar issues until the fan oem fixed the fan electronics. On the F30's when this fan message showed, the car commonly went into limp mode. So annoying when that happened!

But haven't heard of this issue being common on the G30. Take it in and let them sort it.
My car was upgraded to EVO-S in December and I've had no issues. In fact, this is the first error message I've received. I did just get it back from the body shop. Some girl backed into me while I was parked and I had to have the bumper cover replaced, but that should have nothing to do with it. It wasn't really an impact - just a few scratches. I'm taking it in tomorrow. Thanks for your response.
Ah ha Body shop. I smell a clue. Not the accident, the workmanship. Lol.
Do you think it's possibly the active shutters being stuck in the closed postion? I assume there is a specific error message for that, but I just thought I would ask since the shutters seem to have been closed the entire time I received these errors.
Don't know. Given the body shop r&r the front bumper, anything is possible. There's electrical connections behind the bumper and maybe they pinched one or as you mentioned could be the active shutters aren't responding properly.
It's not the shutters as they were open today. I'm swinging by the body shop tomorrow and they're going to take a look right then and there. Hopefully it's something simple as everything seem to be working fine.
Please let us know. Hope they quickly find the cause.
__________________
2017 540i | 2019 X3 | 2019 540i MSport
Appreciate 1
      01-28-2020, 03:21 PM   #9
VirtualGuitars
Major
VirtualGuitars's Avatar
United_States
685
Rep
1,172
Posts

Drives: 2019 BMW M550i xDrive Sedan
Join Date: Jan 2019
Location: Houston, TX

iTrader: (0)

Garage List
Quote:
Originally Posted by claykin View Post
Quote:
Originally Posted by VirtualGuitars View Post
Quote:
Originally Posted by claykin View Post
Quote:
Originally Posted by VirtualGuitars View Post
Quote:
Originally Posted by claykin View Post
Quote:
Originally Posted by VirtualGuitars View Post
Quote:
Originally Posted by claykin View Post
Quote:
Originally Posted by VirtualGuitars View Post
I got this message today on my '19 M550i today. The check engine light came on right after engine start and then I got this message in iDrive about 5-10 minutes into my drive. It kept reappearing about every 5 minutes until I reached my destination (45 miles). When I was heading back home (after about an hour with the vehicle off) the message only came on once on the 45 mile trip back home. The fan was definitely on after I got back home like it normally does. The shutters have been closed all day. Has anyone else experienced this before? I only have about 6,000 miles on her. Thank you.
Sorry to hear.

Check inside the grills and under hood and make sure nothing foreign got in there.

Given the warnings I've been hearing about the current (November) iStep versions, I suppose it could be a software bug. Hopefully not.

Or it could be a bad fan or fan relay. The fans in these cars are variable speed and have an rpm counter. Maybe the electronics they're using to vary the speed have gone bad. The 2012-2014 F30 with the N55 had similar issues until the fan oem fixed the fan electronics. On the F30's when this fan message showed, the car commonly went into limp mode. So annoying when that happened!

But haven't heard of this issue being common on the G30. Take it in and let them sort it.
My car was upgraded to EVO-S in December and I've had no issues. In fact, this is the first error message I've received. I did just get it back from the body shop. Some girl backed into me while I was parked and I had to have the bumper cover replaced, but that should have nothing to do with it. It wasn't really an impact - just a few scratches. I'm taking it in tomorrow. Thanks for your response.
Ah ha Body shop. I smell a clue. Not the accident, the workmanship. Lol.
Do you think it's possibly the active shutters being stuck in the closed postion? I assume there is a specific error message for that, but I just thought I would ask since the shutters seem to have been closed the entire time I received these errors.
Don't know. Given the body shop r&r the front bumper, anything is possible. There's electrical connections behind the bumper and maybe they pinched one or as you mentioned could be the active shutters aren't responding properly.
It's not the shutters as they were open today. I'm swinging by the body shop tomorrow and they're going to take a look right then and there. Hopefully it's something simple as everything seem to be working fine.
Please let us know. Hope they quickly find the cause.
Luckily it was just an intermittent fault. They cleared the error, rescanned the vehicle, and all components are working fine. The fan has been working all along, so I'm glad this was the outcome.
__________________
2019 BMW M550i xDrive Sedan | 2018 BMW 230i Coupe | 2017 X6 BMW xDrive35i | 2011 BMW S1000RR (BMW Motorrad) | 2008 BMW 528i Sedan
Appreciate 0
      01-28-2020, 07:44 PM   #10
claykin
Brigadier General
United_States
559
Rep
3,305
Posts

Drives: various BMW
Join Date: Nov 2009
Location: Florida

iTrader: (0)

Quote:
Originally Posted by VirtualGuitars View Post
Quote:
Originally Posted by claykin View Post
Quote:
Originally Posted by VirtualGuitars View Post
Quote:
Originally Posted by claykin View Post
Quote:
Originally Posted by VirtualGuitars View Post
Quote:
Originally Posted by claykin View Post
Quote:
Originally Posted by VirtualGuitars View Post
Quote:
Originally Posted by claykin View Post
Quote:
Originally Posted by VirtualGuitars View Post
I got this message today on my '19 M550i today. The check engine light came on right after engine start and then I got this message in iDrive about 5-10 minutes into my drive. It kept reappearing about every 5 minutes until I reached my destination (45 miles). When I was heading back home (after about an hour with the vehicle off) the message only came on once on the 45 mile trip back home. The fan was definitely on after I got back home like it normally does. The shutters have been closed all day. Has anyone else experienced this before? I only have about 6,000 miles on her. Thank you.
Sorry to hear.

Check inside the grills and under hood and make sure nothing foreign got in there.

Given the warnings I've been hearing about the current (November) iStep versions, I suppose it could be a software bug. Hopefully not.

Or it could be a bad fan or fan relay. The fans in these cars are variable speed and have an rpm counter. Maybe the electronics they're using to vary the speed have gone bad. The 2012-2014 F30 with the N55 had similar issues until the fan oem fixed the fan electronics. On the F30's when this fan message showed, the car commonly went into limp mode. So annoying when that happened!

But haven't heard of this issue being common on the G30. Take it in and let them sort it.
My car was upgraded to EVO-S in December and I've had no issues. In fact, this is the first error message I've received. I did just get it back from the body shop. Some girl backed into me while I was parked and I had to have the bumper cover replaced, but that should have nothing to do with it. It wasn't really an impact - just a few scratches. I'm taking it in tomorrow. Thanks for your response.
Ah ha Body shop. I smell a clue. Not the accident, the workmanship. Lol.
Do you think it's possibly the active shutters being stuck in the closed postion? I assume there is a specific error message for that, but I just thought I would ask since the shutters seem to have been closed the entire time I received these errors.
Don't know. Given the body shop r&r the front bumper, anything is possible. There's electrical connections behind the bumper and maybe they pinched one or as you mentioned could be the active shutters aren't responding properly.
It's not the shutters as they were open today. I'm swinging by the body shop tomorrow and they're going to take a look right then and there. Hopefully it's something simple as everything seem to be working fine.
Please let us know. Hope they quickly find the cause.
Luckily it was just an intermittent fault. They cleared the error, rescanned the vehicle, and all components are working fine. The fan has been working all along, so I'm glad this was the outcome.
Hopefully this error doesn't reappear, but my experience tells me it very well may. Often when dealers simply reset intermittent faults or others faults that lack specific coding, these faults reappear. Unless it's a software bug that can be corrected by an iStep upgrade.
__________________
2017 540i | 2019 X3 | 2019 540i MSport
Appreciate 1
      01-28-2020, 07:47 PM   #11
VirtualGuitars
Major
VirtualGuitars's Avatar
United_States
685
Rep
1,172
Posts

Drives: 2019 BMW M550i xDrive Sedan
Join Date: Jan 2019
Location: Houston, TX

iTrader: (0)

Garage List
Quote:
Originally Posted by claykin View Post
Quote:
Originally Posted by VirtualGuitars View Post
Quote:
Originally Posted by claykin View Post
Quote:
Originally Posted by VirtualGuitars View Post
Quote:
Originally Posted by claykin View Post
Quote:
Originally Posted by VirtualGuitars View Post
Quote:
Originally Posted by claykin View Post
Quote:
Originally Posted by VirtualGuitars View Post
Quote:
Originally Posted by claykin View Post
Quote:
Originally Posted by VirtualGuitars View Post
I got this message today on my '19 M550i today. The check engine light came on right after engine start and then I got this message in iDrive about 5-10 minutes into my drive. It kept reappearing about every 5 minutes until I reached my destination (45 miles). When I was heading back home (after about an hour with the vehicle off) the message only came on once on the 45 mile trip back home. The fan was definitely on after I got back home like it normally does. The shutters have been closed all day. Has anyone else experienced this before? I only have about 6,000 miles on her. Thank you.
Sorry to hear.

Check inside the grills and under hood and make sure nothing foreign got in there.

Given the warnings I've been hearing about the current (November) iStep versions, I suppose it could be a software bug. Hopefully not.

Or it could be a bad fan or fan relay. The fans in these cars are variable speed and have an rpm counter. Maybe the electronics they're using to vary the speed have gone bad. The 2012-2014 F30 with the N55 had similar issues until the fan oem fixed the fan electronics. On the F30's when this fan message showed, the car commonly went into limp mode. So annoying when that happened!

But haven't heard of this issue being common on the G30. Take it in and let them sort it.
My car was upgraded to EVO-S in December and I've had no issues. In fact, this is the first error message I've received. I did just get it back from the body shop. Some girl backed into me while I was parked and I had to have the bumper cover replaced, but that should have nothing to do with it. It wasn't really an impact - just a few scratches. I'm taking it in tomorrow. Thanks for your response.
Ah ha Body shop. I smell a clue. Not the accident, the workmanship. Lol.
Do you think it's possibly the active shutters being stuck in the closed postion? I assume there is a specific error message for that, but I just thought I would ask since the shutters seem to have been closed the entire time I received these errors.
Don't know. Given the body shop r&r the front bumper, anything is possible. There's electrical connections behind the bumper and maybe they pinched one or as you mentioned could be the active shutters aren't responding properly.
It's not the shutters as they were open today. I'm swinging by the body shop tomorrow and they're going to take a look right then and there. Hopefully it's something simple as everything seem to be working fine.
Please let us know. Hope they quickly find the cause.
Luckily it was just an intermittent fault. They cleared the error, rescanned the vehicle, and all components are working fine. The fan has been working all along, so I'm glad this was the outcome.
Hopefully this error doesn't reappear, but my experience tells me it very well may. Often when dealers simply reset intermittent faults or others faults that lack specific coding, these faults reappear. Unless it's a software bug that can be corrected by an iStep upgrade.
I tend to believe them considering the fan has never stopped working. Plus I've been checking my engine temperature as I drive and it's been completely normal. So far so good.
__________________
2019 BMW M550i xDrive Sedan | 2018 BMW 230i Coupe | 2017 X6 BMW xDrive35i | 2011 BMW S1000RR (BMW Motorrad) | 2008 BMW 528i Sedan
Appreciate 0
      01-29-2020, 07:44 AM   #12
VirtualGuitars
Major
VirtualGuitars's Avatar
United_States
685
Rep
1,172
Posts

Drives: 2019 BMW M550i xDrive Sedan
Join Date: Jan 2019
Location: Houston, TX

iTrader: (0)

Garage List
And of course I spoke too soon! Now she's going back for service.
__________________
2019 BMW M550i xDrive Sedan | 2018 BMW 230i Coupe | 2017 X6 BMW xDrive35i | 2011 BMW S1000RR (BMW Motorrad) | 2008 BMW 528i Sedan
Appreciate 0
      01-29-2020, 08:36 AM   #13
VirtualGuitars
Major
VirtualGuitars's Avatar
United_States
685
Rep
1,172
Posts

Drives: 2019 BMW M550i xDrive Sedan
Join Date: Jan 2019
Location: Houston, TX

iTrader: (0)

Garage List
Quote:
Originally Posted by VirtualGuitars View Post
And of course I spoke too soon! Now she's going back for service.
At least they're giving me a '19 M5 as a loaner car. Now they can keep my car as long as they want!
__________________
2019 BMW M550i xDrive Sedan | 2018 BMW 230i Coupe | 2017 X6 BMW xDrive35i | 2011 BMW S1000RR (BMW Motorrad) | 2008 BMW 528i Sedan
Appreciate 1
clee1982646.00

      01-29-2020, 09:25 AM   #14
claykin
Brigadier General
United_States
559
Rep
3,305
Posts

Drives: various BMW
Join Date: Nov 2009
Location: Florida

iTrader: (0)

Quote:
Originally Posted by VirtualGuitars View Post
Quote:
Originally Posted by VirtualGuitars View Post
And of course I spoke too soon! Now she's going back for service.
At least they're giving me a '19 M5 as a loaner car. Now they can keep my car as long as they want!
Unfortunately I had a feeling this problem would return. Enjoy the loaner. Should be fun.
__________________
2017 540i | 2019 X3 | 2019 540i MSport
Appreciate 1
      01-29-2020, 09:32 AM   #15
clee1982
Lieutenant Colonel
United_States
646
Rep
1,524
Posts

Drives: 2019 BMW 540i xDrive
Join Date: Nov 2018
Location: NYC

iTrader: (0)

Garage List
enjoy the M5 and hope whatever is wrong gets fixed soon
Appreciate 1
      01-30-2020, 09:21 AM   #16
Bymep
Second Lieutenant
Bymep's Avatar
125
Rep
209
Posts

Drives: 2019 M550i; sold 2003 330Ci
Join Date: Sep 2018
Location: Out west

iTrader: (0)

Garage List
2019 BMW M550i  [0.00]
Quote:
Originally Posted by VirtualGuitars View Post
At least they're giving me a '19 M5 as a loaner car. Now they can keep my car as long as they want!
Interested in hearing your impressions on how the M5 differs from your M550, especially since you've had a lot of time in the M550, and will be able to drive the M5 anywhere/anyway/anyhow you want
Appreciate 0
      01-30-2020, 09:23 AM   #17
VirtualGuitars
Major
VirtualGuitars's Avatar
United_States
685
Rep
1,172
Posts

Drives: 2019 BMW M550i xDrive Sedan
Join Date: Jan 2019
Location: Houston, TX

iTrader: (0)

Garage List
Quote:
Originally Posted by Bymep View Post
Quote:
Originally Posted by VirtualGuitars View Post
At least they're giving me a '19 M5 as a loaner car. Now they can keep my car as long as they want!
Interested in hearing your impressions on how the M5 differs from your M550, especially since you've had a lot of time in the M550, and will be able to drive the M5 anywhere/anyway/anyhow you want
I'll let you know! I'm dropping my car off in the next couple of hours.
__________________
2019 BMW M550i xDrive Sedan | 2018 BMW 230i Coupe | 2017 X6 BMW xDrive35i | 2011 BMW S1000RR (BMW Motorrad) | 2008 BMW 528i Sedan
Appreciate 0
      01-30-2020, 01:25 PM   #18
VirtualGuitars
Major
VirtualGuitars's Avatar
United_States
685
Rep
1,172
Posts

Drives: 2019 BMW M550i xDrive Sedan
Join Date: Jan 2019
Location: Houston, TX

iTrader: (0)

Garage List
Well, I misread the confirmation text that they sent me since they ran out of characters. It turns out they were talking about my vehicle and not the loaner car.

Oh well. They gave me a '20 X5. I can finally say I don't really care for iDrive 7 for many of the same reasons others have stated. Way too much going on and too difficult to see RPMs and the speedometer when you're used to the '19 M550i layout.
Attached Images
 
__________________
2019 BMW M550i xDrive Sedan | 2018 BMW 230i Coupe | 2017 X6 BMW xDrive35i | 2011 BMW S1000RR (BMW Motorrad) | 2008 BMW 528i Sedan
Appreciate 0
      01-30-2020, 03:02 PM   #19
claykin
Brigadier General
United_States
559
Rep
3,305
Posts

Drives: various BMW
Join Date: Nov 2009
Location: Florida

iTrader: (0)

Quote:
Originally Posted by VirtualGuitars View Post
Well, I misread the confirmation text that they sent me since they ran out of characters. It turns out they were talking about my vehicle and not the loaner car.

Oh well. They gave me a '20 X5. I can finally say I don't really care for iDrive 7 for many of the same reasons others have stated. Way too much going on and too difficult to see RPMs and the speedometer when you're used to the '19 M550i layout.
That M5 mixup is a buzz kill.
__________________
2017 540i | 2019 X3 | 2019 540i MSport
Appreciate 1
clee1982646.00

      01-30-2020, 03:03 PM   #20
VirtualGuitars
Major
VirtualGuitars's Avatar
United_States
685
Rep
1,172
Posts

Drives: 2019 BMW M550i xDrive Sedan
Join Date: Jan 2019
Location: Houston, TX

iTrader: (0)

Garage List
Quote:
Originally Posted by claykin View Post
Quote:
Originally Posted by VirtualGuitars View Post
Well, I misread the confirmation text that they sent me since they ran out of characters. It turns out they were talking about my vehicle and not the loaner car.

Oh well. They gave me a '20 X5. I can finally say I don't really care for iDrive 7 for many of the same reasons others have stated. Way too much going on and too difficult to see RPMs and the speedometer when you're used to the '19 M550i layout.
That M5 mixup is a buzz kill.
Look at the screenshot! I was misled! In all seriousness, I neglected to read the follow up words "for service." I saw M5 and quit reading!
__________________
2019 BMW M550i xDrive Sedan | 2018 BMW 230i Coupe | 2017 X6 BMW xDrive35i | 2011 BMW S1000RR (BMW Motorrad) | 2008 BMW 528i Sedan
Appreciate 0
      01-30-2020, 04:05 PM   #21
clee1982
Lieutenant Colonel
United_States
646
Rep
1,524
Posts

Drives: 2019 BMW 540i xDrive
Join Date: Nov 2018
Location: NYC

iTrader: (0)

Garage List
I would too if I were you...
Appreciate 0
      02-03-2020, 07:47 PM   #22
VirtualGuitars
Major
VirtualGuitars's Avatar
United_States
685
Rep
1,172
Posts

Drives: 2019 BMW M550i xDrive Sedan
Join Date: Jan 2019
Location: Houston, TX

iTrader: (0)

Garage List
My M550i is ready to pickup. Here is what is on the invoice regarding the "engine fan malfunction" message:

Cause: AP0203 TER, BOTTOM STOP NOT DETECTED
Correction: 0000006 PERFORMING VEHICLE TEST Tech Number: 128 Labor Type: W
6121528 CHARGING BATTERY Tech Number: 128 Labor Type: W
6100006 PERFORMING TEST PLAN Tech Number: 128 Labor Type: W
5164700 Replace top automatic air flap control (after vehicle diagnosis)
__________________
2019 BMW M550i xDrive Sedan | 2018 BMW 230i Coupe | 2017 X6 BMW xDrive35i | 2011 BMW S1000RR (BMW Motorrad) | 2008 BMW 528i Sedan
Appreciate 0
Post Reply

Bookmarks

Thread Tools Search this Thread
Search this Thread:

Advanced Search

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off



All times are GMT -5. The time now is 12:52 AM.




5post
Powered by vBulletin® Version 3.8.11
Copyright ©2000 - 2020, vBulletin Solutions Inc.
1Addicts.com, BIMMERPOST.com, E90Post.com, F30Post.com, M3Post.com, ZPost.com, 5Post.com, 6Post.com, 7Post.com, XBimmers.com logo and trademark are properties of BIMMERPOST